Szybki chleb owsiany D.I.Y

07:45
 

Sprawdzając statystyki zauważyłam ,że sporo osób zaglądało do mojego D.I.Y. o dżemiku. Dlatego postanowiłam pokazać wam mój kolejny hit, czyli przepis na szybki chleb.
I obiecuje, że każdy kto go zrobi natychmiast się w nim zakocha.


co nam będzie potrzebne? Niewiele.

Produkty:
- 1/2 kostki  świeżych drożdży
- 8 łyżek płatków owsianych górskich tu MELVIT
- łyżkę cukru
- łyżkę soli (jeśli wolisz bardziej słone smaki dodaj dwie)
- garść łuskanego słonecznika
- garść łuskanej dyni
- 1 kg mąki ( ja użyłam tu pszennej ale może być razowa lub pół na pół)
- 1 l letniej wody   (ja używam ciut mniej ok. 900ml )

Akcesoria:
- 2 formy keksówki 25cm
- papier do pieczenia
-dużą miskę, łyżkę do merdania ciasta
no i piekarnik,piecyk lub tp.
  
Na początku proponuje przygotować sobie wszystko w jednym miejscu , w tedy praca pójdzie nam dużo szybciej i sprawniej. Teraz przygotuj formy obie wyłóż papierem do pieczenia , odstaw będą potrzebne gdy skończymy ciasto na chleb.



gdy juz wszystko mamy pod ręką ZACZYNAMY działać

 Do miski wsypujemy płatki , skruszone drożdże i cukier 


zalewamy letnią wodą
(uważaj żeby woda nie była za gorąca bo zaparzysz drożdże i z chleba będzie pupa blada)


Lekko mieszamy i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok20 min.
Po upływie tego czasu ,jeśli woda była wystarczająco ciepła ,wszystkie płatki powinny wypłynąć na powierzchnię.



Teraz już pójdzie szybciutko
Dodajemy po kolei.
Sól, 


 dynie i słonecznik

oraz mąkę

wszystko mieszamy wystarczy tak aby składniki się połączyły 
tz.szybciutko ;-)
Ciasto jest dość rzadkie,powinno się kleić do łyżki.

dzielimy ciasto na dwie części i wkładamy  do wcześniej przygotowanych foremek 
wierzch chleba wygładzamy ,dłonią zwilżoną w mleku lub wodzie.



Chlebek jest prawie gotowy go pieczenia ,teraz jeszcze tylko mała dekoracja
posypujemy chlebek wedle uznania, nasionami, płatkami owsianymi a może makiem, 
tym na co mamy akurat ochotę
ja posypałam dziś tylko słonecznikiem :/


Chleb jest gotowy do pieczenia.
Ustawiamy piekarnik na 180` 
czas pieczenia 1godzina

Po upieczeniu dość szybko wyjmujemy z piekarnika i foremek oddzielając od papieru do pieczenia ,żeby chlebek się nie zapocił ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia....

......i gotowe 

Efekt finalny powinien wyglądać mniej więcej tak


Biegnę na pachnące latem śniadanko :*

SMACZNEGO!

Jeszcze słówko o płatkach owsianych ,które są głównym składnikiem chleba


Długo szukałam idealnych płatków, bo niestety o to ostatnimi czasy bardzo trudno.Pełno w naszych sklepach płatków GÓRSKICH które wyglądają jak błyskawiczne i tu ostrzegam, kochani to nic innego jak produkt rozdrobniony jak dla mnie to płatki owsiane drugiego gatunku taki troszkę odpad .DO CHLEBA SIĘ NIE NADAJĄ .  I po kliku wypróbowanych produktach trafiłam na płatki idealne i nie przesadzam nonono w torebce Melvit znajdziecie piękne kształtne płatki owsiane (tak jak pisze na opakowaniu do ich produkcji na pewno użyte były całe , selekcjonowane ziarna). I pomyślelibyście, że takie płatki są na pewno droższe od innych ,a wcale nie! ceny są porównywalne a nawet tańsze od niektórych "firmowych" :-) u mnie w sklepie kosztują zaledwie 2,90 .
 Ale jeśli będziecie piec ciasteczka owsiane ,lub mój chleb to polecam wam poszukać właśnie tych płatków (z tego co pamiętam są w Kauflandzie i chyba w Tesco)  bo wtedy macie gwarancje ,że nic wam nie zgrzytnie miedzy zębami ,nie będziecie pluć łuskwinami a wasze wypieki ,czy zwykła owsianka będą do tego fajnie wyglądać ;)

1 komentarz:

  1. WSZYSTKO WYGLĄDA APETYCZNIE MUSZĘ SPRÓBOWAĆ ,, AŻ ŚLINKA CIEKNIE'' PYCHOTKA NA PEWNO ;)

    EWELINA PAJER

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.