Domowe rurki z kremem - jak zrobić.

Naszła mnie ochota , na rurkę, ooooo taką długą.
Kruchą z kremem, a bliżej rzecz ujmując z bitą śmietaną.
Sprawa nie zbyt łatwa, jeśli się nie posiada dobrego sprzętu. A że potrzeba, matką wynalazku to szybko myśląc- wymyśliłam.



Na pierwszy rzut oka , może wydawać się że to czasochłonne i trudne, ale chce wam pokazać że wystarczy troszkę chęci. A dla tych rurek warto.

Zaczniemy od przygotowania kilku pomocników.
Bo na czymś te rurki musimy przygotować. Będą nam potrzebne:

  • Papier do pieczenia
  • Folia aluminiowa
  • Coś cienkiego i długiego, u mnie padło na szpikulec do szaszłyków 
Długie coś, pomoże nam zacząć nawijanie papieru. Bo właśnie z niego musimy zwinąć rurkę.
Papier powinien  być krótszy od folii aluminiowej, a to dlatego aby po zawinięciu w nią rurki można było zawinąć końce do  środka. Dzięki temu, folia nie będzie się rozwijać.
Rurki powinny być dość mocno zwinięte, tak by były sztywne i miały do 2 cm średnicy.





Gdy rurki są gotowe , smarujemy je olejem i  posypujemy grubo mąką. Teraz zaczekają aż przygotujemy ciasto.

Ciasto:

  • 2 szkl mąki
  • 150 dkg masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru GELLWE
  • żółtko


Wszystkie składniki szybko zagniatamy, tak aby powstało gładkie ciasto. Jeśli nie chce się zlepić dodajemy jeszcze jedno żółtko.

Ciasto wałkujmy dość cienko i wykrawamy prostokąty , którymi owijamy lekko  rurki. Dosłownie lekko, tak aby bardzo nie zaciskać ciasta na rurce.



Tak przygotowane rurki układamy na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce.Pieczemy około 15 min do momentu zarumienienia. Należy uważać aby za bardzo  nie spiec rurek bo przy ściąganiu z aluminiowej rurki będą się kruszyć. Studzimy i jeszcze lekko ciepłe delikatnie ściągamy z  "profili".



Teraz wystarczy przygotować krem i mała niespodziankę.

Krem :

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru Gellwe

Śmietanę po dokładnym schłodzeniu ubijamy na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier, odstawiamy do lodówki.

Niespodzianka:
  • 3 łyżki Nutelli

 Nutellę rozpuszczamy w gorącej kąpieli. (czyli miska nad garnkiem z gorącą wodą)
Rozpuszczoną nutellą oblewamy środek każdej rurki (ja oblewam tylko jeden bok), następnie szprycą napełniamy rurki bitą śmietaną.

Ostateczny szlif:
Posypujemy rurki cukrem pudrem .


Gotowe!!


Są inne niż te kupne, ale ręczę że zakochacie się w nich po pierwszym kęsie.

Smacznego

17 komentarzy:

  1. Wspaniałe!!! Zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam ale mi ślinka cieknie, mimo iż jestem przed śniadaniem;P

    OdpowiedzUsuń
  3. OMG!! Ale ekstra! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega szukałam tego przepisu wszędzie bo kocham te rurki niestety w kawiarniach kosztują one przeszło 2,50 , a ja osobiście myślę że za dwa kęsy tyle zapłacic to dużo teraz będe mogła zrobić ich wiecej na dłużej prawie za darmo bo wszystkie potrzebe składniki w większości domów sa
    Obserwuję .
    http://mojmozg13.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale narobiłaś mi smaku:) muszę spróbować zrobić sobie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o wow.. te takie chce!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  8. pomysłowe ;) gratuluję kreatywności

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy11/20/2013

    Wyglądają smakowicie :) Ja bym nigdy nie wymyśliła jak je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boski pomysł i dzieki za mega łopatologiczne wyjaśnienia : serio - tego mi często brakuje w przepisach. A tutaj - zero pytań! Na bank zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie, kruche i delikatne rurki. Rozpływają się w ustach. Polecam ten przepis z całego serca 💗

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.