Szybkie ciasta urodzinowe - Cappuccino for You

20:58
Mój małżonek  wkroczył w 2014(prawie) straszy o kolejny rok.
Prawie bo jak ktoś nie pamięta urodziny miał wczoraj. Z braku czasu i prawdę mówiąc braku produktów na torcia, musiałam wymyślić coś na szybko. I jak zawsze powstało coś  z niczego, a że Pan M jest fanem kawy , to z przepisem trafiłam w 10.
To troszkę coś dla smakoszy tiramisu, w smaku dość przypominające ten znany włoski deser.



Przepis na blaszkę 25x25

Ciasto:
 Ciemny wilgotny biszkopt, który zawsze wychodzi (na duża blaszkę należy zwiększyć proporcje x2)

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy "inki" 
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do  pieczenia
  • szczypta soli

Z białek ubić pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier i ubijać na sztywną, gładką pianę. Nie przestając miksować (zwalniamy obroty do minimum)  dodajemy pojedynczo żółtka, i porcjami mąkę wymieszaną z budyniem, kakao, kawą i proszkiem dopieczenia. Na sam koniec mieszania dodajemy 2 łyżki bardzo zimnej wody. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką. Piszemy 40 minut w 180 stopniach.

Krem:
Baza to krem typowy a'la karpatkowy może być również gotowy z torebki. Dla zabieganych polecam Delakta w 5 minut.
  • 3/4 litr mleka
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanka mąki 
  •  3/4 kostka miękkiej margaryny/masła
  • 3 łyżki cappuccino w proszku (u mnie Gellwe la Mattina)

Pół litra mleka i cukier musimy zagotować. W osobnym naczyniu zmiksujemy żółtka z mąką i pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewaj do gotującego się mleka ciągle mieszając(robimy budyń). Ugotowany krem odstawiamy do ostygnięcia.(albo tak jak ja wstawiamy rondelek do dużej miski z zimną wodą i lodem, mieszamy dość często i mamy zimny budyń w kilka minut) Ucieramy margarynę  dodając do niej partiami przestudzony krem i cappuccino. Odstawiamy do lodówki. 
(Krem można przygotować również z budyniem z torebki) . 

Poncz kawowy :
Parzymy mocne espresso podwójne(150ml)  , dodajemy 4 łyżki likieru kawowego(ew. rum, żubrówka). Alkohol można pominąć. 

Ponadto :
  • okrągłe biszkopty
  • dżem nisko słodzony malinowy
  • cukier puder 

Składamy ciasto do "kupy"

Ciasto przekrawamy na pół. Spód nasączamy ponczem kawowym, a następnie smarujemy dżemem.
Na placek kładziemy połowę kremu cappuccino(ja oczywiście znów nie wymierzyłam ile to połowa :P) i wyrównujemy wierzch nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.Biszkopty maczamy w ponczu i  ścisło układamy na kremie. Wykładamy kolejną część kremu przykrywamy ciemnym plackiem wcześniej posmarowanym dżemem. 
Robimy to dość delikatnie, dżemem w stronę kremu. Placek można też nasączyć pozostałym ponczem, ale nie koniecznie. Gotowe ....chociaż najlepiej odstawić na godzinkę przed podaniem w zimne miejsce czyli do lodóweczki , po odstaniu posypujemy cukrem pudrem. 
                                     








  Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Slinotok mam.... nie kapie, a leje mi sie po brodzie... :P

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam w niedzielę gości urodzinowych więc chyba się poświęcę i tym razem sama coś upiekę ;p mi ciasta nie wychodzą na ogół :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marlena spróbuj bo jest pyszne ....gdybyś bała się "Kremu" to kup taki gotowy tylko pamiętaj, że na dużą blaszkę muszą być dwa ;).
      Trzymam kciuki i już dziś WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO urodzinkowo życzę.

      Usuń
  3. aż ślinka leci ;) A miałam w tym roku ograniczyć słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mika na szczęście od patrzenia boczki nie rosną ;)

      Usuń
  4. Pychotka :-) Najlepszego dla Pana Męża :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany ,ale delicje mniam to ja sobie w lutym upiekę takie cudeńko na urodziny:) . Dziękuję za tak wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda <3 mam ochotę na coś słodkiego, jednak teraz musze odpokutować za moje świąteczne obżarstwo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję kochana :)
    a ciasto wygląda bardzo smacznie :D może kiedyś zrobię takie swoim domownikom bo oni są bardziej miłośnikami kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mam takie pytanie dotyczące komentowania na fb dlaczego teraz nie mogę tam zostawiać komentarzy? ukazują mi się Twoje wpisy komentarze innych,ale od wczoraj nie mam opcji komentowania u ciebie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurcze zaraz zobacz,może Cię zablokowałam przez przypadek ...czasem telefonem tak mi się dzieję (zwłaszcza jak mała się nim bawi )

      Usuń
    2. tak jak myślałam, dobrze że napisałaś, już powinno być ok. :)

      Usuń
  9. Ehhhhh idę tiramisu zrobić. Teściowa zmówiła....

    OdpowiedzUsuń
  10. hej zrobisz taki tort dla mojego trzy letniego kacperka? bo żadna ciastkarnia nie chce nam zrobić, bo mają o nas złe zdanie :(
    Jak zmienisz imie to nie będzie problemu bo kacperek jeszcze nie był chrzczony :))
    Dałam bym ci do siebie numer, ale nie wiem gdzie są cyfry na klawiaturze
    z góry dziękuję
    anna p.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.