Zupa krem z papryki i soczewicy.

15:48


Delikatna kremowa zupa to świetny pomysł na jesienny obiad. A dodatkowo jest bogatym źródłem witamin i białka. Sycąca  aromatyczna i dietetyczna :)


Kolejnym plusem jest łatwość i szybkość wykonania.Wystarczy Wam 45 minut .

Składniki:

  • 4 średnie papryki
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka posiekana w plastry
  • 1 pietruszka pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l. bulionu warzywnego (może być drobiowy)
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka oliwy
Cebulę, marchew i pietruszkę zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, dodać soczewicę zalać bulionem. gotować na średnim ogniu.(z patelni zebrać smak czytaj. na jeszcze ciepła, wlać uważnie odrobinę ciepłej wody, zamieszać, zlać do garnka z soczewicą)
Umytą paprykę i czosnek w całości wkładamy do piekarnika, pieczemy w 220 stopniach(najlepiej z funkcją grilla.Skórka papryki i czosnku powinna się praktycznie przypalić. Zaraz po upieczeniu przekładamy paprykę do foliowej torebki a czosnek wyciskamy z łuskwiny i dodajemy do gotującej się soczewicy.
Gdy papryka delikatnie odparuje i przestygnie, obieramy ją ze skóry, czyścimy z pestek i pokrojoną w kostkę dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem około 20min, po czym zestawiamy z ognia i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Czasem doprawiam ją słodką śmietaną, lub dodaję kilka kosteczek sera feta, ale zdecydowanie wolę w wersji "sote". 
Jeśli zupa ma być wersją rozgrzewającą, przyprawiamy majerankiem grubo mielonym pieprzem i krasimy skwarkami.
Smacznego.






ja taka chuda w łyżce, mówiłam że ta zupa jest odchudzająca :D

6 komentarzy:

Miło mi, że poświęcasz swój cenny czas na napisanie tych kilku słów.
Dziękuję.

Obsługiwane przez usługę Blogger.